Posted by Luboš on 17th apríl 2013

DRUHÁ STRANA

Keď sa ktorého koľvek barmana opýtate, čo pre neho znamená “byť barmanom” tak vám určite odpovie, že je to jeho životná cesta, ako uspokojiť človeka, ktorý v danom momente stojí na druhej strane barového pultu. Bude hovoriť o tom, ako sa mu chce postarať o zážitok, ako mu chce urobiť perfektný drink šitý na mieru, dokonca podotkne, že je pripravený “urobiť” mu večer. Že chce byť nie len dobrým “miešačom” drinkov, ale aj hostiteľom. A že hosť je pre neho najcennejší. A uvedomuje si, že ešte cennejší ako najcennejší je hosť, ktorý sa vracia.

Potiaľto je to dobre, takto to má byť. Toto je však len jedna strana barmana, tá predná, ktorú je vidieť, keď popíjate drink.
Každý človek, teda aj barman má aj druhú stranu. Temeno, chrbát, zadok, lýtka… Druhú stranu väčšinou hosť nevidí, teda s výnimkou toho, keď sa otočí na barový display pre nejakú fľašu a aj to len na malinkú chvíľu.
Hosť hodnotí barmana iba z jednej strany. Z tej prednej. Mysleli by ste si, že tá zadná strana nie je podstatná , pre niekoho je však táto strana prinajmenšom rovnako dôležitá ako tá predná.
Čo znamená zadná strana barmana? Znamená to jeho prístup k samotnej práci. To, čo hosť nevidí. Prístup k práci pred smenou, či po nej.  Znamená to, ako naozaj má rád svoj bar. Ako mu záleží na dobrej príprave baru, na dobrom hospodárení. Na tom, že príde do práce o niečo skôr, ako je treba. Nedovolí si viac, ako mu je dovolené. Rešpektuje vnútorné pravidlá a je úplne jedno, či má na bare šéfa, alebo nie. Tak isto mu je vlastný štýl baru. Zahadzuje svoje ego nie len pred hosťom, ale necháva ho vlastne pred dverami baru pri nástupe do práce. Bez výhrad sa prispôsobí konceptu, rešpektuje krehkú rovnováhu medzi nákladmi a príjmami. Nikdy, za žiadnych okolností neobíde kasu, neplytvá tovarom a dáva pozor na inventár. Perfektne ovláda a hlavne dodržiava  receptúry.  Je mu vlastný poriadok a čistota bez výhrad.
Toto tiež znamená milovať svoj bar, oddať sa mu naozaj z oboch strán a bez výhrad, preto že si uvedomuje, že to najcennejšie, čo v tejto branži môže dosiahnuť je DÔVERA.
Či už hosťa, alebo šéfa…

 

Prečo to píšem? Preto že mi zostáva rozum stáť, že v dnešnej dobe, keď je u nás tých naozajstných “American barov” tak strašne málo, si toto veľa barmanov stále neuvedomuje…
Je pravda, že potrebujeme kvalitných barmanov. Ale je veľmi nutné si uvedomiť, že teraz prišla doba, kedy barmani tie kvalitné bary potrebujú viac…

No comments yet!

Post your comments