Posted by Luboš on 30th september 2012

FINE DESTILLERY

Z času na čas sa mi pošťastí natrafiť na lokálne produkty z môjho rodiska, či blízkeho okolia, ktoré majú takú kvalitu, že sa nimi rád pochválim a s radosťou  informujem aj širšiu verejnosť čítajúcu môj blog, aleb Bar magazine.
Pred pár mesiacmi som písal o Pálenici Jelšovce a pred nedávnom som objavil vo Veľkom Záluží, čo je dedinka vzdialená 8 kilometrov od Nitry, veľmi príjemnú destilérku s ľuďmi, ktorí s radosťou v srdci robia to, čo majú radi a je to na ich produktoch samozrejme cítiť. Vo vôňi, v chuti, v neopozeranom dizajne fľaše.
Fine Destillery  bola založená v roku 1995, kedy začala slúžiť ako oblastná pálenica pre lokálnych pestovateľov ovocia, ktorí tu destilovali svoj prinesený kvas. Po rokoch zbierania skúseností začali v roku 2008  produkovať svoje vlastné  exkluzívne 100%-tné ovocné destiláty,

Vlastná výroba začína výberom ovocia. Samozrejmosťou je výber ovocia od overených dodávateľov a až 90% z nich je z dedín okolia Nitry. Destilérka vlastní aj svoj sad, v ktorom pestuje marhule. Postupne sa však výroba /nie len/ Marhuľovice rozšírila natoľko, že tých vyše 100 stromov v sade dnes už nestačí, zbytok je dokupovaný z okolia Hlohovca.

Kvasenie prebieha ešte starým spôsobom, to znamená, že je závislé od vonkajšej teploty a trvá priemerne 4-5 týždňov, u marhúľ je to zhruba 2 týždne.

Produkt vzniká dvojnásonou destiláciou v medeno-nerezových kotloch a po destilácii má obsah 65% alkoholu. Po nej sa necháva 3 roky odležať v nerezových tankoch, čo má za následok veľmi príjemný a harmonický produkt, ktorý sa pred fľašovaním riedi vlastnou predestilovanou vodou na 52%. Pred tým sa však prefiltruje dvojitou filtráciou.

Fine Distillery vyrába Jablkovicu, Hruškovicu, Slivovicu, Marhuľovicu, Čerešňovicu s 52%-tným obsahom alkoholu.
No v destilérke sú najviac hrdí na Pivovicu, ktorá je v našom liehovarníckom priemysle stále ozajstnou zriedkavaosťou.
Na jej výrobu používajú kvalitné české pivo, špeciálne varené pre liehovar. Pivo sa varí silnejšie, s obsahom alkoholu 14-16%, používa sa tajná zmes svetlého a tmavého piva typu Ležiak.
V Distillery sú na tento produkt patrične hrdí, a považujú ho za svoju ” Vlajkovú loď”. Samozrejme, že ovocné destiláty v ničom nezaostávajú za kvalitou a výnimočnosťou Pivovice.

Spoločnosť balí radu “Exclusive”, o ktorej je reč, do nadčasového kvalitného skla s vlastným dizajnom. Dvorný dizajnér dovoľuje firme vytvoriť aj špeciálne edície na priame želanie zákazníka. A nemusí isť o špeciálne príležitosti, ako je svadba, či rodinná oslava okrúhleho jubilea. Veľké prevádzky, ktoré sú schopné nakúpiť určité objemy môžu dokonca predávať svoju špeciálnu zmes pod vlastným názvom. A to už je podľa mňa veľmi zaujímavé.

Destilérku som osobne navštívil. Pracuje v nej malý okruh zanietených ľudí pod vedením majstra destiléra, pána Mariana Bédiho, človeka s dlhoročnými skúsenosťami v tejto oblasti. Sympatický mi je nie len kvalitný produkt, ale aj láska a cit, s akou pristupujú ku svojim produktom.
Som naozaj veľmi rád, že svojim hosťom môžem ponúknuť za primeranú cenu kvalitný lokálny produkt, ktorého výrobu som videl na vlastné oči. Toto je naozaj výhodou, ktorá posúva barovú kultúru o ďalší krok vpred…

 

7 komentárov

  • Tomas píše:

    v okoli nitry je toho fakt viac, aj nizsie dole smerom na madare je zas fruit distilery, ti uz su dlhsie na trhu, no tie ceny su dost vysoko.. nehovorim, ze kvalita nie:]
    http://www.fruitdistillery.sk

  • Martin H. píše:

    Tak na tú pivovicu sa teším;)
    Keď vedia za veľkou mlákou pracovať v malých mestách s burbonami od priateľov odvedľa, prečo by to nemalo fungovať aj u nás? Treba byť viacej lokálpatriotmi, ale zároveň nikdy nesiahať mimo kvalitu.

  • Luboš píše:

    to mam rad aj ja.. je super, ked sa nejaky vychodnar pride ku mne a viem mu ponuknut dobru palenku z mojho rodiska :))

  • mixall píše:

    …treba “okoštuvať”aj novinku….a hlavne: VIDÍMESÁ…:-)

  • rpeki píše:

    ja vam viem tuto palenicu len a len odporucit. pre mna neexistuje lepsi alkohol ako je ich marhulovica. samozrejme ze aj zvysok je super ale marhulovica je moja srdcovka.

  • Peter píše:

    Ta ista marhulovica co najskor stala 15 eur a teraz stoji 30? 😀 podvodnici obycajni su to… pridavaju cukor do palenky, ziadny destilat to nie je

  • Post your comments