Posted by Luboš on 8th január 2012

NEPOSER SI SVOJE MARTINI


Martini koktajl, to je ten najvačší koktajl, to je tá najzákladnejšá zručnosť, kerú barman musí ovládať. Je to ten najvačší príklad tohoto remesla,  Aj keď to  unás  ani neni moc pre hostí, kerý choďá piť do našich barov. Ale víš, keď to barman nebude vedeť robiť, ani to tí hosťá nikdy nebudú steť piť. Vyprávalo sa už o tomto koktajle vela. Ale keď ideme vyprávať o remesle jako barman, keré musí  byť robené ždycky poctivo a vyžaduje si aj rózne remeselné zručnosti, musíme sa vyprávať najpr o tomto. Tak jak víte  dobre leštiť poháre, meniť fajnovo frajersky popelníky, nalívať bez odmerky, alebo elegantne s ňu, víte robiť majtaje a gimlety, musíte vedeť aj dobré martini. Bez toho ste neni žádny barman. Raz a nafurt. Aby som len netrepav z hubu jak taký blbec, a nemav len prázne reči, napíšem tuto, jak lúbim robiť svoje martini já.

Tento koktajl musí byť studený. Teda studený je slabé slovo. Studené musá byť maitaje a pinakolády či mochitá. Tento král musí byť ladový. Musíte mať studené šecko. Míšací pohár, koktajlový pohár a studený lad. Najlepší aj studenú lyžicu a sitko a aj olivu. Ale zese, neni sme doktori, aby ste to ešte mali sterilizuvané. Tak stačí teda gin, suchý vermút, míšací pohár.
Dávkuj si svoje suroviny fakt jakože starostlivo. Len tak sa dá urobiť taký koktajl, jako ho ten hosť, kerý si ho už teda vypýta, lúbi. Pýtaj sa ho, či ho sťe suché, extra suché, až sa mu bude z huby prášit, alebo pólnapól.
Pri takom, že sa z neho má prášit tak len nalej vermút na lad. Premíšaj to dobre a elegantne a vylej ten vermút ven. móžeš aj do misky, čo si jako pripravíš pred tým vedľa toho míšacého pohára. Že keby to jako nesťev také suché, tak si  trošku toho  vremút móže naláť do pohára. Ale nenaleje si, lebo by sa cítev trápne, že sťev suché a čil ho už suché nesťe. Ale aj keby si ho tam naláv, tak mu to nijako nedávaj najavo, že  si si to jakože všimov a rob sa, že si si to jakože nevšimov, lebo takýchto hosťí, čo jako pijú takéto Martini, tak takých mi jako velmi lúbime, apinko. Keď ho až také suché nesťe, tak mu ho nadávkuj jak normálne suché. Já lúbim patnásť milimetrov, tede né, jasne, že myslím mililitrov vermútu suchého, najlepší je francúzky – teda žádny iný, iba francúzky a 45 ml  ginu. Suchého ginu, do kerého nedávajú cuker, alebo Plymovt ginu. Také sú dobré. Keď lúbiš Bífítera, tak daj jeho. Nemusí to byť ten najdrachší gin, jaký máš na pulte. Radšej rob z normálnym ginom a dávaj pozor na šetky detaily, jak keby si mav robiť z takým drahým luxusným a odflákneš jako robotu. To není moc dobré. Tak že keď steš, daj Bífíter, alebo daj aj ten, čo není taký džinový, ten modrý, Bombaj Safír. Alebo móžeš aj Tankveraj, aj ten je fajnovy. Pridaj trochu, fakt iba pár kvapék z tej horkej pomarančovej vody.

Potom pridaj lad. Dobrý, tvrdý, suchý. Jeden barman hovorev, že taký tvrdý jak oné.. péro  mongolskeho jazca. Za toto ho mám rád. Né toho jazca. Toho barmana. Zeber si tu japonskú lyžicu a dobre to premíšaj. buď pri tom elegantny. Ked míšáš s japonskú lyžicu, tak míšaj pekne jak to robá japonci. A keď nemáš japonskú, nevadí, aj tak to rob pekne a elegantne.  a dbaj na to, aby sa do toho koktajlu dostala voda z ladu. aby bov dobrý studený, teda ladový. Inak to posereš. Keď budeš míšať moc krátko, tak bude ten koktajl samý gin a bude moc taký silný. Keď šak nemáš dobrý lad, tak ten koktajl bude samá voda. Tak že keď máš fakt dobrý lad, tak to míšaj aj 40 sekúnd. Ešte raz ti hovorím, že to má byť ladové! Potom to prelej. Zase pekne elegantne cez to barmanské sitko, čo nemá byť zaprášené volade zabunnuté v rohu, ale má byť pekne pripravené priruke, tak cez neho to prelej do studeného, nejlepší ladového pohára na stopke. A víš čo, zabunni na ten, čo vypadá jak tá značka že daj prednosť v jazde, len je naopak. Zeber manke ze sekretára voláky fajnový krištál, alebo ic volade do záložne a kúp si také tri, štyri poháre a maj ho iba na takéto fajnové koktajle. No a keď ho máš, zase si ho nezabunni dobre zachladiť. Lebo darmo máš fajnový krištál, keď je teplý jak riť toho kaderníka.  No a teraz to jako už máš preláte v tom fajnovom studenom pohári a máš tam ten fajnový studený koktajl. Tak tam pekne vlož olivu. Ale né takú malú, čo vypadá skoro jak hrach. Kúp si peknú velkú. Musí mať v sebe kóstku. Žánné ryby ani papriky, či voláky syr, alebo nevím čo. Peknú velkú tvrdú olivu s kóstku. Ale pred tým, jak ju vložíš do pohára, tak ju umy, lebo potom už budeš mať Špinavé Martíny, a to už je inakší koktajl. Olivu tam daj na napichuvátku, najlepší na takom železnom, čo vyrábajú v japonsku, oni to jako fakt veďá. Keď ho nemáš, tak si ho kúp a keď si ho nekúpiš, tak daj bambusové. Móžeš jako aj to, no.
No a čil, jak si tam dav tú olivu, zeber kóru z citróna a fajnovo elegantne to zastrekni s tými jako olejmi, čo má jako tá kóra. Potom ju pekne stoč a utri ten pohár po tom jako okraji. Né preto, že by si ho stev vyčistiť, ale aby to tam ten hosť jako cítev príjemnú arómu. A potom už len polož tento fajnovo ladový voňavý koktajl na obrúsek a jak ho podávaš tomu hosťovi, kukni sa mu do očí a povedz mu, že NECH SA PÁČI PANE, VÁŠ MARTINI COCKTAIL!

 

PS: A popri tom, ako berieš svoju prácu vážne, ako dbáš na všetky detaily,  nezabudni mať pri tom zábavu a radosť! Iba tak sa budú tvoji hostia cítiť dobre pri tvojich výborných cocktailoch!

posted by: Luboš Rácz
foto: fotograf… tejto fotky sa nechytaj, na tu len kukaj, lebo ta je velice chránená!

6 komentárov

  • Karol píše:

    ..pekne po nitriansky! 🙂

  • Martin píše:

    😀 tak to ani nechcem vidieť ako by to vyzeralo po “výhodňarski”:D

  • Daniel píše:

    Velice pekný príspevek

  • Franky píše:

    Odpadaavam 🙂 super

  • EDDY píše:

    … Ta ten kristal …

  • Luboš píše:

    Keby som mohol lajkovat vase komenty, tak to hned
    urobim… diky moc!

  • Post your comments