Posted by Luboš on 11th júl 2013

PRAX V ZÁHIRE

Rozhodol som sa dať príležitosť. Príležitosť mladému človeku, ktorý sa chce niečo naučiť. Mal by to byť študent, je samozreje úplne jedno, akého pohlavia.
V rámci projektu School of Barkultur môže študent strednej hotelovej, alebo učňovskej školy pracovať u nás v Záhire ako barback. 

Práca Barbacka znamená u nás peknú makačku. Barmani nosia poháre, prázdne fľaše, šálky, či ostatný špinavý riad. Barback to musí vyčistiť od zbytkov, naložiť do myčky, medzi tým, ako sa mu to umýva, naplní ďalší koš  použitého riadu. Čistý vyložiť, špinavý do myčky, čistý vypulírovať, zaniesť za bar a tak dokola. To však nie je všetko. Dopĺňanie ľadu, príprava sendvičov, evidencia použitého alkoholu. Medzi to všetko dopresovanie šťavy, rýchla príprava minutého sirupu. A zabudol som na prípravu pred prime timom. Pred ním je treba uvariť nejaký ten sirup, očistiť ovocie, prebrať mätu a prípraviť ďalšie produkty na finálnu spotrebu. Je toho fakt dosť na jedného mladého človeka, ledva sa niekedy stihne najesť. Verili by ste, že práve takáto práca ho posúva oveľa ďalej, ako jeho kolegov, ktorí prišli do práce stáť pri zárubni a suplovať dvere?
Nie je to sranda a človek musí byť odolný. Fyzicky na množstvo práce a psychicky na množstvo stresu, ktoré sa vzhľadom na jeho skúsenosti môže zdať veľký.
To je však len v piatok a v sobotu. Cez týždeň je práca kľudnejšia, aj keď v zásade pomenovanie práce je presne také isté, len v menších množstvách a s menším stresom. Je samozrejmé, že prácu v piatok a v sobotu dám mladému študentovi iba na vyžiadanie. Alebo to dostane ako odmenu za to, že je fakt dobrý. Verte, že barmani túto všetku prácu zvládajú úplne v pohode, u nás takto pracovali všetci bez výnimky.
Ale  na praxi, ktorú ponúkam nechcem nikoho zničiť. Fyzicky, ani psychicky. Naopak, chcem mu ukázať, ako máme túto prácu v Záhire radi. Nie všetko robíme na úrovni špičkových svetových barov, ale som si istý, že sa mladý človek má u nás čo naučiť.
Práve cez spomínaný týždeň je príležitosť sa aj niečo naučiť. Ako držať šejker, ako ním narábať a hlavne netriasť sebou, ale šejkrom. Človek pochopí, prečo je dôležitý kvalitný ľad a čerstvé šťavy. Ukážeme mu, ako správne držať barovú lyžicu a ako nalievať cez odmerku. Neurobíme však z nikoho barmana. Barmanom sa musí chcieť stať sám.

Čo to všetko stojí? V zásade je to úplne zadarmo. Ak študent strávi celý večer prácou v barbacku, čo je priamo úmerné práci na rajóne a výške tržby, má prácu zaplatenú. Ak práce nie je veľa a väčšinu času trávi tréningom, nedostáva nič. Ale namiesto peňazí si môže odniesť plný zošit poznámok a zodraté prsty zo stirovania. Aj to je forma odmeny…

Zatiaľ sa mi prihlásili iba dvaja. Obaja majú problém s ubytovaním. Z Nitry nevyužil príležitosť nikto. Samozrejme, je to môj problém, preto že ponuka mala prísť ešte počas školského roku v priestoroch nitrianskych odborných škôl.
Neprišla, tak je toto miesto ešte voľné, tak píšem, aby ste o tom vedeli…

Posted by: Luboš Rácz

4 komentáre

  • Matúš píše:

    Ahoj,

    viem, že toto nie je to správne miesto na off topic, ale chcel som ťa spýtať, ako sa bežný smrteľník môže dostať k Bar Magazine.

    Pred pár týždňami som sa začal zaujímať o tieto témy a po skončení kurzu som trochu stratený v tom, ako sa dostať k informáciám.

    Ďakujem.

  • Andrej Zemplényi píše:

    Taktiež, mám jednu otázku, ktorá sa sem moc nehodí, ale neviem, kde sa pýtať. Mal by som záujem o Barkultur kurz, dočítal som sa o ňom v Barmagazíne, ale neviem či sa treba niekde prihlásiť alebo tak. Po tom, ako som bol na workshope Absolut Abroad som zistil, že by som sa rád naučil veci do hĺbky.

    Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

    • lubos píše:

      Andrej, ďalšia “School of Barkultur” pokračuje v septembri. Dám určite vedieť, sleduj fb profil Barkultur, alebo blog.
      Teším sa!

  • Post your comments