PRVÝ
Pravdu povediac, ani neviem, ako mám začať. Po mojich dlhých cestách do práce a z nej domov ma neraz napadlo mnoho tém, ku ktorým by bolo fajn sa vyjadriť a naopak, prečítať si pár názorov z vašich radov. A teraz, keď mám “veľkolepo” začať svoj návrat na blogovú scénu, tak mám v hlave vykradnuté.
Tak začnem aspoň okrajovo.
Rozmýšľam, prečo sa vlastne vrhám znovu do otvárania nového virtuálneho baru, mrhám časom, ktorý môže byť venovaný rodine, zveľaďovaniu domácnosti, alebo zarábaniu peňazí, či len tak, vysedávaniu po kaviarňach, čo ma vlastne bavi zo všetkého najviac?
Hlavný dôvod je asi ten, že chcem niečo povedať. Že chcem otvoriť diskusiu na rôzne témy, že sa chcem podeliť s niekým o názory na našej barovej scéne. A chcem tajne dúfať, že si to zo záujmom prečítajú naši hostia a získajú iný pohľad na barmana a bar. Barkultur ako značka si dalo za úlohu pokračovať v propagácii kvalitnej barovej kultúry a prispieť svojou troškou k zlepšeniu jej vnímania barmanov a ich hostí. Robia to samozrejme aj iní, naša generácia je bohatá na veľké mená, ktoré svojou prácou dosiahli veľmi veľa v celosvetovom meradle. A ak si to môžem dovoliť povedať, som hrdý na to, že ich poznám a mnohých považujem za priateľov. Popri pozorovaní cesty mojich vážených kolegov som aj ja pochopil mojou cestu a úlohu. Snažiť sa veci zmeniť k lepšiemu doma. Ukázať, ako sa dá robiť niečo aspoň o trochu lepšie ako to robíme doteraz. A ukázať, ako sa dajú touto cestou zarobiť poctivo peniaze.
Rozhodol som sa obetovať čas a súčasťou všetkých malých krokov, ktoré robím po tejto ceste je aj tento blog. Povzdbudili ma k tomu zaujímavé čísla sledovanosti bývalého blogu, ktorý bol prvý v “Československu”, teda prvý, ktorý sa zaoberal témou baru a všetkému, čo k tomu patrí.
Odmlka od písania a koncentrovanie sa na dôležitejšie veci mi pomohla. Začal som vidieť veci triezvo a nehľadieť iba na propagáciu vlastného videnia baru. Niekedy mám pochybnosti sám o sebe a hovorím si, že či som nechcel viac propagovať samého seba, ako barovú kultúru. Niekedy to tak z pohľadu mojej rodiny, alebo mojich spolupracovníkov mohlo vyzerať. Oprávnene. Ale aj tak som mal vždy pred sebou vyšší cieľ – to je Barová Kultúra. Uvedomil som si, že ju však nemôžem vybudovať nasilu a rýchlo, byť za 5 rokov tam, kde sú iní za 100 a je dôležité sa pozerať na veci triezvejšie. Človek si v prvom rade musí uvedomiť, kde je, akých má hostí a musí ich v prvom rade počúvať. Musel som si uvedomiť, že slovenského hosťa primárne barová kultúra nezaujíma. Ale našou úlohou je aspoň nenásilne a prirodzene vzbudzovať záujem o ňu. Treba si v prvom rade uvedomiť, že ide v prvom rade o biznis. Ak nezarobím barovou kultúrou peniaze schopné pokryť prevádzku baru a moje náklady v pracovnom a osobnom živote, jej význam a dôležitosť môže byť právom spochybňovaná. Na druhej strane, úspešní sú tí, pre ktorých nie je primárnym cieľom zarábanie peňazí, ale vyšší cieľ, ktorý má celospoločensky nejaký význam. Starí lekárnici nevyrábali lieky pre to, že chceli zarobiť peniaze, ale že chceli niekoho vyliečiť. Ak boli úspešní, dostalo sa im aj finančného ohodnotenia… Možno neprimerané prirovnanie, ale dúfam, že jeho význam je jasný.
Barkultur blog bude prepojený s tým, čo robím. To znamená, že ak zveríte vašu mailovú adresu tomuto blogu, teda mne osobne, budete informovaní nie len o tom, čo považujem za zaujímavé a dôležité povedať tu na blogu, ale aj čo pripravujeme v Barmagazine , z časti v Paparazzi a samozrejme aj v spolupráci zo spoločnosťou Jan Becher Slovensko, v ktorej mám tú česť byť Ambassadorom ich produktov u nás. Databáza bude slúžiť na pozývanie či už na barmanské workshopy , alebo na naše pravidelné “Our Choice Session”, ktoré sú každé dva mesiace v Paparazzi. Som si istý, že aktivít bude dosť a verím, že mnohí privítajú, ak budú o nich vedieť.
No a ja som veľmi rád, že môžem byť pri tom a spolupracovať s týmito firmami, ktoré významne podporujú pozdvyhnutie významu barmanskej profesie.
Chcel by som ešte váženému čitateľovi povedať, že okrem informatívnych postov bude BARkultur blog len o mojich pocitoch, skúsenostiach, názoroch. Nebude sa spájať zo žiadnym barom, teda nechcel by som dopadnúť tak, ako pri mojom Paladium blogu. Tam som to formuloval tak, že čo som napísal, bolo automaticky spájané s našim barom. A ja som aj od barmanov vyžadoval, aby sa stotožňovali nie len v mnohých maličkostiach, ale aj s mojím názorom a vedeli o všetkom, čo sa zrodí v mojej hlave a ešte som aj chcel, aby to robili presne ako ja! Takto sa to však nedá, preto že to prináša veľmi veľa stresu a človek sa stane otrokom svojej práce. Ak ma uvidíte za barovým pultom, budem šťastný, ak sa budeme rozprávať o tom, čo napíšem a ochutnáte niektorý môj drink, publikovaný tu na blogu. Ale nečakajte to od mojich kolegov. Každý sme iný a to je na tom krásne. Každý prináša za barovú dosku kus samého seba, svoje videnie a svoj štýl barmanského remesla a komunikácie, aj keď za dodržiavania štandartov a konceptu baru. To je samozrejme prvoradé.
Pôvodne som chcel písať o Facebooku. O tom, ako sa tam niekedy dosť nudím, ako tam na druhej strane nájdem všeličo zaujímavé, aký má význam sledovať a prezentovať sa a hovoriž jeho náväznosti, či zmysle v reálnom barovom živote. V jednu chvíľu som si myslel, že neprehľadnosť FB bola hlavným dôvodom písania blogu. No nie je celkom to tak. Hlavný dôvod je to, čo by v bare nikdy nemalo chýbať. Osobnejší kontakt. Ja verím, že tu to bude lepšie ako na sociálnej sieti, aj keď ju samozrejme plánujem využívať.
Verte, či nie, po napísaní prvého článku cítim veľmi príjemný, oslobodzujúci pocit a neviem sa dočkať, kedy bude vonku. Vlastne už teraz, keď ste ho dočítali, tak je…
Vitajte v mojom virtuálnom bare!
s pozdravom
Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Tesim sa na pekne citanie
inspirativni a osobne uprimne zamysleni, diky a tesim se na dalsi
Lubinko máš veľmi peknú stránku. Nech sa ti darí v písaní ,v podnikaní a aj v osobnom živote.
PR
No konečně zpět! Já už myslel, že se nedočkám :). Těším se na zajímavé články.
Přeji mnoho nadšených čtenářů! Jdeme na to pane.
Martin Baťha
Salute!
Dakujem vam za pekne komentare, rozbieham to sice pomaly, ale dalsi clanok sa uz chysta…! Tesim sa.