Posted by Luboš on 13th august 2014

UROB MI JENNO MOCHITO!

Dik, očúvaj ma sem. Tolko ludí mi bude vyprávať, jak sa robí Mochito. Víš, čil myslím ten míšaný nápoj, ďe je tá zelená máta. Dáva sa tam rum, a tak, ale povím ti to za chvílu.
Vela ludí si už nepamatá, do donésov tento drink do Nitry. No povím ti to celkom neskromne jako že som to bov já, kerý to začav predávať. Volaďe som pred tým ešte videv v Nitre, že robá mochito, ale – a čil ma očúvaj sem – mali tam napísané, že citrón, sušená máta, rum, cuker a sóda! To som fakt nemohov jako preglgnúť, tak som si otvorev vlastný ponnik, že tam to já luďom budem ukazuvať, jak sa to normálne robí.
Písav sa rok 2002 a tedy si veru apinko ňemav mátu v tesku jak čil, tú sme kupuvali v kvetináčoch od takej tety na ringu, predávala ju dosť draho na tú dobu, ale bola aspoň fajnová voňavá, ňé jak ňeská tý izraelské trávy, čo to ani zem nevidelo. Ale čo už. No tedy nebov ani trstinový cuker, ani limetový džús, to sme kupuvali v Rakúsku a limety boli drahé jak šlak. Ale čo. Boli sme plný takých tých ideálov, víš, sťeli sme sa robiť, že zmeníme trošku týchto nitránskych ludí. A povím ti to velice neskromne, že zme aj zmenili. Piňakolády, Mochitá a Majtaje sa pili jako dosť. Aj keď zme to robili trošku ináč jak ňeská, a povím ti, že na tú dobu to bov veru velký skok. No a luďá, tedá ňé šecci, ale tí, čo boli na Kube, tak tí chodili a vyprávali, že im toto naše Mojito chutí vácej jak tam. Ňeveďev som prečo, neveďev som to pochopiť. Šak tam majú limety prámo na stromoch, fajnová máta rasťe furt celý rok, lebo je tam teplo, a je tam ten najlepší rum na svete Havana. No já som to pochopev, až keď som tam došóv, ale to ti povím, apinko mój, trošku neskór.
No tedy, jak sme teda otvorili ten bar a reštiku, tak zme dali limety, trstinový cuker, trošku limetového džúsu, víš, aby sa to lepší roztláčalo, lebo kolkorázy boli té limety také tvrdé jak gule pouličného psa  /no ňesťem toho psa  jako uraziť, myslim to v dobrom/. Dali zme mátu, podrtili též, aby to jako pustilo fajnovú arómu.  No a potom zme dali drtený lad, zaláli rumom Havana, dobre premíšali, aj zme si zakryly pohár z celú spotenú dlaňu, aby ten lad jakože nevypadov. Potom sme tam dali dobrú sódu a ešte raz zamíšali aj s tú dlaňu na pohári. Dve slamky, šak jasné, aby si to mohli hosťá pekne cucať, míšať, aby sa im ten lad rozpúsťav a aby tam mohli pri tom hodinu sedeť. Nesedeli, iba volakerí študenti, ale vóbec nám to nevadilo. Vačšinu to hosťá vycucali dosť rýchlo. Volakerí možno mali aj tú rozsekanú mátu na zuboch, potom sa usmívali okolo a chuďáci nevedeli, že majú zelené na zube.
Čil ma napadov jeden film. Videv si ty apinko Majami Vajs? Tú novú verziu, ďe hrá ten fajnový čávo, čil si nespomeňem, jak sa volá, šak ma to napanne. No a ten fajnový čávo zebere takú  fajnovú gádži na takom rýchlom luxusnom člne z Ameriky na Kubu, len oni dvajá, on šoféruje, šak to ňeni cez tú vodu ďaleko, ňé? No a došli ti s tú gádži na tú Kubu, a hádaj čo pili? No šak Mochito, ňé? A myslíš si ty, že ho ten fajnový čávo a tá fajnová gádži cucali cez slamky z volákych velkých pohárov? No ňecucali! Mali to ve fajnových pohároch  na kocky ladu a pili to prámo z pohára.  A móžem ti povedať, že tento čávo zelené na zube ňemav. Kukni si ten film a pochopíš, že aj ty sťeš byť taký fajnový čávo s fajnovú gádži s dlhýma noháma po boku – teda ňé nohy po boku, ale tá gádži, víš jak to myslím. Tak tedy já už som veďev, že takto sa pije to Mochito, ale ešte som tedy na tej Kube ňebóv.
Snímka obrazovky 2014-08-13 o 9.28.05No a potom som sa tam jako už konečne dostav. Bolo to pred dvoma rokma, velká barmanská súťaž, zebrali ma ze sebu, ale ňé jako súťažiť, lebo mne sa už ruky trasú. Tak som tam kukav jak puk, povím ti, je to tam fajnové a šade nám dávali to Mochito. No povím ti, že bov som sklamaný, bolo to asi najhorší urobené mojito, jaké som pev, ale chutilo mi aj tak, jak žánne iné, úplne najvác a každé jenno, keré som tam na tej Kube vypev a nebolo ich málo. Žánny velký pohár, žánny drtený lad, žánna limetová šťava. Zato vela dobrého rumu Havana. No tak ti to povím, jak to robá tam, aby si jako nemav žánne ilúzie, keď tam dójdeš. Zeberú taký menší dlhší pohár, jak vidíš na obrázku. Oni to už majú takto pripravené, lebo turisti tam nececajú nič iné. Ešte tak dajakiri, ale to ti povím volakedy inokedy. No tak dajú do toho pohára bíly trstinový cuker, kerý je taký jemný, fajnový. Potom tam nalejú limetovú šťavu, ale ňé čerstvú, ale z koncentrátu. Potom trošku sódy, z takú paličku to trošku potlačá, aby pustila máta chuť, ale iba trošku, žánne trhanice. Ladu tam dajú také dve-tri malé kocečky. Potom rum. Havana Club, čo ležav 3 roky v sude. Rumom nešetrá. Šetrá len s tým ladom, lebo často nemajú elektriku a tí stroje sú také staré, že by nevládali vác vyrobiť, ani keby tú elektriku mali celý deň. No a potom to zamíšajú, jenna farebná slamka a cucáš za 5 Evri. Ale povím ti, tá atmosféra v tých baroch, to Mochito je tam fajnové, tam pochopíš o čom je život, apinko! Šade hrá živá kubánska kapela, fajčíš k tomu té najlepšé cigary sveta a nikomu to nevadí a ten vlhký zduch účinkuje tak, že si ňeni ani napitý. Teda já som nebov.
No, tak som ti došov naspák z tej Kuby a za pár týždňov som otvorev ten Záhir. Tam som si povedav, že to Mochito já nebudem robiť tak, jak to robá šecci ostatní. Idem já na to ináč a čil ti dám recept, aby si si to mochito mohov urobiť ty sám doma na fajnovej teraske, keď si zavoláš kamarádov na fajnovú griluvačku.
Tak zeber si taký menší pohár. Vyžmýkaj limetu. Jennu celú, já dávam skoro 3 centilitre. Necelé. Potom dám trstinový sirup, ale ty móžeš dať trstinový cuker. Kúp si taký jemný, čo najsvetlejší. Daj tam dve plné čajové lyžičky. Potom tam daj za hrsť maty aj s tú stonku. Pokál je stonka hrubá bez listov, tak ju tam nedávaj. Daj tam trošku dobre sódy. Ale ňé že zebereš voláku Lucku, alebo Šaraticu. Keď ti hovorím sódu, tak myslím sódu. A keby si si myslev, že tá z tej dvojlitrovej umelej flašky je dobrá, tak ti hovorím, že ňeni. Možno na prvých 5 drinkov, ale potom už to nebude mať tí správne bublinky. My dávame sódu ze sklenenej flašky. Fajnovú perlivu. No a potom to s takú drevenn tyčinku trošku pomačkaj. Keď ju nemáš, zeber žene tĺčik na masso, a z opačnú stranu, kerú normálne držíš v ruke, tak sňú to trošku pomačkaj. Potom daj kocky ladu. Keď hovorím kocky, tak kocky! A nehambi sa, daj to tam až do plna po samý okraj. Potom daj rum. Havana Club, čo ležav 3 roky v sude. Daj si podla chuti, já dávam 6 centilitrov. Šade, ďe dávajú menej, tak tam to nepi. Doma móžeš, tam to nemusíš platiť. Potom to zamýšaj pekne zespodu takú dlhšú lyžičku, aby sa ti to pekne spojilo. Trošku ti to klesne, tak ty ešte doplň lad a sódy podla potreby. Potom si zeber jeden pekný vršek máty, počapkaj si ju v dlani, ale ňé tak, jak keby si čapkav ja keby si bov na štadióne. Len tak jemne s citom tleskni. A potom ju daj na vrch. Slamku nemusíš dávať. A budeš jak Majami Vajs. Ozaj, ten čávao sa vola Collin Farrel. Aby si veďev, apinko.

Posted by: Luboš Rácz

6 komentárov

  • Palo Brezina píše:

    Toto je najzabavnejsie citanie na nete 😀

  • David Kovac píše:

    No nevim v tom zahire jaksi pomenili te ich uhorkove limonady a odtedy sem si tam jako nevedeu moc vybrat. Jako ked mi raz gadzo zahlasiu, ze uhorkova limonada uz neni – the fuck? Secko v cajku super podnik ale ked som raz zavisly, neni co resit.

  • lubos píše:

    jakoze NENI??? David, kedy to bol? Uhorkova je ždy. Aj ostetné, čo sú ňeni v karte.

  • Mario píše:

    Ahoj, písau si aj o tom dajkiri ňégde? Víš, jak si ho tu spomínau, že ešte to tak cucajú turisti na téj onéj-Kube a že povyprávaš volakedy.

  • Post your comments