Posted by Luboš on 3rd august 2013

ZÁHIR PO ROKU

fotka-33Keď sme písali tento dátum na stenu, s veľkou túžbou som si želal mať za sebou aspoň rok, aby posledná dvojka v letopočte bola už dávno v minulosti.
Je to tu, prežil som to, a napriek mnohým chybám a nedostatkom sme tu živí a takmer aj zdraví.

Na začiatku bolo veľkou otázkou, či v bare povoliť fajčenie. Musel som sa rozhodnúť rýchlo, preto že to bola otázka okamžitej investície zhruba 15 tisíc Eur. Popísal som o tom už dosť, a nechcem sa prezentovať ako nefajčiarsky bar, fajčí sa predsa na terase;) Ak sa podarí konečne sprevádzkovať studenú kuchyňu, tak fajčenie zostane vo vnútri tabu.
Na to však treba investície a samozrejme aj nový personál, ktorý taktiež stojí peniaze a zvyšuje náklady. Na druhej strane mám popolníky kúpené, stačí iba rozdať. Aby ste ma rozumeli. Ak chcem zvýšiť tržbu, stačí povoliť fajčenie. Je isté, že by sa vymenila klientela, ale som si istý, že by postupom času chodilo viac ľudí.

Záhir je otvorený rok a ja sa veľmi teším každému hosťovi. Moji chlapci vás poznajú po mene oveľa lepšie ako ja. Nevadí mi to. Vadilo by mi, keby sme o vás prišli. Lebo je zjavné, že k nám chodíte aj vďaka tomu, že sa u nás nefajčí.
Viete, s každým konceptom, ktorý robím chcem priniesť niečo nové. Svojho času, keď sme s kolegom otvárali Paladium som priniesol do Nitry poctivý miešaný drink, ktorý dovtedy nemal u nás obdoby. Kolega zase modernú kuchyňu bez povinnej kapustovo-mrkvovej oblohy, ale s čerstvými bylinkami a neokukanou čerstvou zeleninou. Neskromne hovorím, že som to bol ja, ktorý stál za barovým konceptom, ktorý bol kopírovaný aj za hranice Nitry. Keď to bolo veľmi blízko, trochu to bolelo, ale neskôr som to začal vnímať ako prirodzenú vec. Všetko úspešné niekto skopíruje, preto že si myslí, že to je to najjednoduchšie…
Tak to je aj so Záhirom. Aj keď ten sa stále vyvíja a ešte nie je tam, kde by som ho chcel mať. Ešte nám chýba spomínaná kuchyňa, letná terasa ešte nedosiahla svoje možnosti a interiér tiež potrebuje pár vychytaných detailov, ktoré posunú bar do vyššieho levelu.
Záhiru nemožno uprieť kvalitu, ktorá z určitého pohľadu v Nitre doteraz nebola. Priniesol som zase nové receptúry, pekné poháre, drinky založené na domácich surovinách a čerstvých šťavách. Dôležitú úlohu hrá ľad a presné odmeriavanie, ktoré zaručuje dobrú vyváženosť drinku.
Mnohí z vás si nás obľúbili kôli našim domácim limonádam. Nie je to žiadna novinka, netrúfam si tvrdiť že sme u nás boli prví, ale určite  ich vidím v iných  podnikoch viac, ako pred rokom. Niekde ich majú aj o euro lacnejšie. O kvalite, chuti, a nápaditosti sa musíte presvedčiť sami.
To jednotné číslo v mojej osobe môže znieť až príliš povýšenecky s prehnanou dávkou ega. Nie je to tak. Chcem na tomto mieste napísať, že je to všetko pekné, ale každý deň si uvedomujem, že ak sa dá hovoriť o úspechu v ponímaní kvality tovaru, ktorý dostávate na stôl, som za to vďačný nie sebe, ale v prvom a jedinom rade mojim chalanom. Bez nich by som to nezvládol. Kristián pracuje s láskou k hosťom a ku káve, kreslí krásne obrázky ako nikto iný z nás a ako jeden z mála na Slovensku. Výnimočný pracovník, s akým som chcel vždy pracovať. Veľmi obľúbený je aj mladý Martin, ktorý vyniká prirodzenou úslužnosťou a ochotou. Je s nami od začiatku, a v jeho barmanskej technike je vidieť nebývalý pokrok. Úprimne sa teším nie len tomu, že barmansky vyrastá so mnou, ale hlavne s našimi hosťami. Myslím samozrejme aj na ďalších. Ondro, Zuzka, Lenka, Tony, Marian. Srdečne ďakujem aj touto cestou za dobre odvedenú prácu. Nemôžem vás tu všetkých vychváliť, lebo za chvíľu by prišli ponuky z iných podnikov a mne tu nezostane nikto;)

Viac krát som spomínal v predošlých riadkoch hostí. Vás, ktorí to teraz čítate. Nechal som si vás až na koniec, aj keď v skutočnosti patríte úplne na začiatok. Bez vás by som nebol nič. Nebol by Záhir a ja by som robil niečo úplne iné. Nepíšem to preto, aby som sa vám zapáčil a získal ďalšie body. Tie nie sú vo virtuálnom svete až také podstatné. Ale pokladám vás za tak dôležitých, že vás tu nemôžem obísť. To najpodstatnejšie, čo učím nie len svojich spolupracovníkov, ale aj ostatných mladých barmanov a spomínam to úplne na začiatku všetkých prezentácií  a seminárov, že to NAJDÔLEŽITEJŠIE, čo v tomto biznise je ste VY – NAŠI HOSTIA. Vám patrí tá najväčšia vďaka, že koncept, ktorý prezentujem síce nie je návštevnosťou úplne ten  najúspešnejší v Nitre, ale to, že sa vraciate, že nás chválite, že sa na nás usmievate nám dáva právo hovoriť o tom, že náš koncept je z nášho pohľadu úspešný.
Mimochodom, úspešnosť podľa návštevnosti hodnotím pri 70%-tnej takmer permanentnej obsadenosti podniku počas celých otváracích hodín. A to ešte nemáme…

Teším sa, že ste si niektorí obľúbili Mumm Champagne a spoznali, v čom je výnimočný. Myslím, že sme mu dokázali vytvoriť viac ako vhodné prostredie na rozbeh v našom meste. Niektorí hostia začali ochutnávať aj iné značky, porovnávajú ich práve s Mumm a hovoria, že je pre nich najlepšie. Je to veľmi príjemné počuť od svojich hostí. Champagne je víno baru. Vždy som túžil predávať ho a rád by som vás jeden deň na pohárik pozval. Bude to už v sobotu, 10.augusta. Budem sa veľmi tešiť, ak sa zastavíte večer na pohárik. Nebude chýbať živá hudba, tento krát to bude jeden veľmi dobrý spevák pôvodom z Írska, ktorý okrem toho, že dobre spieva hrá aj super na gitare. Hovorí si Greame a tu si môžte vypočuť, ako spieva.  Nebude chýbať DJ Viktor, ponúknem vám aj naše sendviče. K tomu vybrané Záhir drinky za výnimočné ceny. Vstupné žiadne, dovoľte, aby som vás na tento večer pozval len tak. Celý rok platíte vy nám, tento krát niečo zaplatíme my vám. S radosťou a hlavne s vďakou, že nás máte radi…

Screen shot 2013-08-06 at 12.05.41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by: Luboš Rácz,  Záhir coffee & drinks

1 Response

  • Domyno píše:

    Vau tlieskam je úžasne pozerať sa na to ako si človek ktorý vie čo robí a vie čo chce ide za svojím ani som si neuvedomil že to je už rok čo čítam články zo Záhiru gratulujem k prvému roku nech sa darí,

  • Post your comments