Posted by Luboš on 27th december 2014

DESATORO DOBRÉHO HOSŤA

roger_moore_bond-002V podstate je jedno, či si váš hosť dá poradiť, alebo nie. Je to vždy hosť. Bez výnimky. Pokiaľ sa chová slušne. Nemáte ani to najmenšie právo ho odsudzovať, ohovárať, či mu dať najavo akýkoľvek znak vašej nevôle, aj keď s ním z hĺbky duše nesúhlasíte. 
Ak chcete, môžte si svojho hosťa zaradiť do nejakej skupiny,  preto že vieme, že niektorí hostia si vyžadujú /a možno aj zaslúžia/  viac pozorného servisu, iní menej. Je to prirodzené, zanedbaný však nemôže byť ani jeden.
Hostia sa v rámci zachovania slušného, rozumej normálneho, správania majú v bare uvoľniť, a kľudne si o sebe myslieť, že sú dobrí hostia a to len preto, že do baru chodia pravidelne aspoň raz za týždeň. Veľa z nich si naozaj zaslúži štatút dobrého hosťa, sú však  aj takí, o ktorých sa to už hovoriť nedá, ale – ako som už spomínal, každý je v bare vítaný. 
Aby som možno poslúžil hosťovi a vyviedol ho z omylu, spísal som desatoro dobrého hosťa. Nehovorím o hosťovi, takzvanému „conoissieurovi“, ktorý si bar naozaj užíva so všetkým, čo k tomu patrí, dostatočne sa vyzná v pití, rád si v prípade potreby nechá poradiť, vyžaduje od barmana určitú pozornosť a profesionalitu. Chcem poradiť hosťovi bežnému, ktorý, ani sám nevie prečo, navštevuje bar častejšie ako iné zariadenia, možno z dôvodu, že sa mu páči servírka, alebo barman, alebo mu vyhovuje prítmie a nenápadnosť jeho osoby v prostredí. Ale aby ho mali radi o trošku viac ako ostatných, mal by možno vedieť, ako to v takom bare chodí. Preto pár jednoduchých tipov. Bez toho, aby som Ťa chcel, milý hosť, uraziť, alebo poučovať.

1. Vždy, keď Ťa pozdravia, odzdrav.
2. Po deviatej večer si neobjednávaj horúcu čokoládu, čaj, ani kakao so šľahačkou. A ani latte bez kofeínu. Presso s mliečkom tiež moc dobre nefunguje na žalúdok. Espresso je vždy dobrá voľba.
3. Ak nerozumieš nejakej surovine v drinku, kľudne sa spýtaj. Sú tam na to, aby to vedeli a poradili.
4. Z času na čas si nechaj poradiť, uvidíš, že ťa dokážu prekvapiť a zaujať.
5. Nemusíš piť miešané nápoje. Zaujímaj sa o destiláty, ktoré Ti chutia, budeš prekvapený, keď Ti barman ukáže viac druhov ražnej, či bourbonu, o ktorom si nemal ani potuchy. Ale kľudne si môžeš objednať aj pivo.
6. Neboj sa k drinku vypýtať pohár vody. V dobrom bare ho máš grátis. Nezostávaj však sedieť iba pri pohári vody.
7. Ak ti prejavia rešpekt, prejav ho aj Ty. Stačí keď poďakuješ a usmeješ sa. Nič Ťa to nestojí  budú Ťa mať radi.
8. Nevykrikuj, nehádaj sa, nerozlievaj. Ak to s pitím preženieš, neotravuj ostatných hostí, ani barmanov, len požiadaj o taxík.
9. Nezabudni dať tringeld. Samozrejme iba vtedy, keď si bol so servisom a drinkami spokojný. 6-10% úplne stačí, vôbec to nemusíš preháňať.
10. Ak ťa pozdravia, odzdrav. Ak si bol spokojný, kľudne barmanovi podaj ruku a poďakuj za pekný večer. Môžeš sa aj usmiať, budú Ťa milovať!

Á… ešte bonus:
11. Do baru sa pekne obleč. Nemusíš si dávať na seba svadobný oblek. Stačí, ak neprídeš v teplákoch, či šortkách. Šlapky medzi prst tiež môžeš nechať doma.

No aby náš barman nemal príliš veľa sebavedomia,  nabudúce poradím hosťovi, ako rozozná dobrého barmana od toho, ktorý sa na neho iba hrá.

Pekný večer!

Posted by: Luboš Rácz

foto zdroj: glamorousluxurypassion

 

2 komentáre

  • Gabo píše:

    Luboš,

    mozete sa mi prosim ozvat? mam jednu prosbu

    vdaka
    gabot@pobox.sk

  • […] pomerne dlhším časom som tu na tomto miestespisoval pár rád, ktoré mu mohli trošku pomôcť vniesť svetlo do sveta American baru. Na konci […]

  • Post your comments