Posted by Luboš on 9th september 2021

JE GASTRO ŤAŽKÉ?


RADOSŤ Z PRÁCE v gastronómii môžete mať iba vtedy, keď ju začnete brať vážne. Keď v nej naozaj chcete byť dobrí. 
Keď každý deň vnímate ako príležitosť ukázať ľuďom, ako dobre ovládate svoje remeslo, ako viete jasne odpovedať, keď sa vás hosť pýta na fľašu whisky, ktorú práve držíte v ruke, či na kávu, ktorú má práve v šálke. A vy si užívate príležitosti ukázať, že mu dokonca viete ponúknuť ešte niečo lepšie, ako si objednal. Nemusí hneď, stačí na druhý krát, keď príde znovu, aby o tom vedel. Zaujímavejšiu kávu, kvalitnejší čaj, staršiu whisky, či Martini na ešte suchšom gine. Slová uznania sa dostavia. A vtedy budete mať úprimnú radosť z toho, čo robíte.

Voľakedy som kritizoval sociálne siete. Hlavne vtedy, ak realita nezodpovedala prežitej skutočnosti. Teraz, keď naozaj žijete gastronómiou, spoznáte novú kávu, zlepšite sa v jej príprave, objavíte nový mezcal, urobíte z neho drink, z ktorého je váš hosť nadšený, podeľte sa o to aj s ostatnými, ktorí v ten večer u vás v bare neboli. Máte jedinečnú možnosť, my sme takú nemali! Hoci aj to malo svoje čaro, keď si tam nebol, nezažil si, nevidel si, mal si pocit, že si prišiel o veľa. Teraz je ale ten dosah neporovnateľný. A nemajte pocit, že niečo robíte zadarmo. Že robíte nadprácu, že na vás niekto iný profituje. Nerozmýšľajte takto, lebo sa nikam nepohnete. Robte to spontánne, lebo to tak cítite, lebo si myslíte, že toto by mali ľudia vidieť, lebo vám to príde zaujímavé. Lebo váš život a vaša práca  presne taká je.
Hľadajte nové veci každý deň. Stretávajte sa s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi, inšpirujte sa nimi, počúvajte ich a zaraďte si ich vedomosti na zoznam ešte nespoznaného, ktorý však v najbližeš dobe odpíšte do minulosti. Dávajte o sebe vedieť, iba tak k sebe pritiahnete rovnako zmýšľajúcich ľudí. Čím viac budete mať takýchto ľudí okolo vás, tým lepšie sa vám bude pracovať, tým viac sa budete do práce tešiť, tým vám čas strávený v práci bude menej vadiť, bude vám aj pripadať menej náročný. Budete si dodávať navzájom energiu, budete sa povzbudzovať, vyslovovať uznania, ale aj dobre mienené kritiky v tom, čo je treba zlepšiť, lebo aj cez toto sa všetci učíme. Postupne, aj keď to trvá veľmi dlho, si vybudujete okolo seba svoj tým, ktorý je nepostrádateľný na to, aby ste dokázali napredovať. Nie však iba osobitne. Ako celok. To je veľmi podstatné. Aj keď sa internetovému svetu ukazujete vy sami ako osobnosť, reálny svet od vás očakáva práve spoluprácu s teamom. Aby ste ho rešpektovali, aby ste cítili potreby ostatných a aj ich snahu niečo zmeniť k lepšiemu. A po dohode našliapnuť plnou silou a energiou, preto že ste si istý, že to má zmysel. Niekedy ste leader, inokedy sa ukážete ako človek, ktorý nemá problém odmakať aj menej atraktívnu prácu a tým, že si aj túto časť odrobíte najlepšie ako viete, potvrdíte, že ste tým naozajstným a správnym lídrom a vzorom pre ostatných. V neposlednom rade ukáže, že to isté očakáva aj od ostatných.
Nikdy nemajte pocit, že to robíte pre niekoho. Objavte v sebe to zásadné, že to robíte hlavne pre seba. Že vy ste sa dnes zlepšili, lebo ste oprášili starý drink, alebo perfektne nastavili kávu tak, že vám za to hostia píšu správy a ďakujú. Za obyčajnú kávu, za obyčajný drink, ktorí predávajú všade, ale len vy ste ho dokázali urobiť výnimočným. Že vám záležalo na tom, čo dávate von v šálke a v pohári, záležalo vám na tom, aby ste hosťa obslúžili rýchlo a pozorne aj v tom najväčšom návale, dokonca ste mu ešte aj v tej plnke na vyniesli na terasu stôl miesto toho, aby ste ho poslali do vnútra, lebo vonku máte beznádejne obsadené. 
Nebojte sa, hosť to vidí. Pozorných hostí je viac než dosť. Nepozorní a povrchní nám zase nestoja za to, aby sme sa my znižovali na ich štandart. Preto že my im ho ukazujeme. My im ukazujeme, že práve takto to má vyzerať, oni sú tí, čo sa od nás učia. Štýlu, kvalite, presnosti, profesionalite, rýchlosti, slušnosti, srdečnosti, niekedy vážnosti aj to ako si zachovať chladnú hlavu v tom najväčšom strese. Učia sa od nás, ako sa dokážeme prispôsobiť rôznym typom a potrebám ľudí a to aj pod tlakom, ktorí na nás vytvárajú.
Gastronómia dokáže byť naozaj ťažká, namáhavá, podradná, slabo zaplatená. Ale iba pre tých, ktorí v nej nenašli nadšenie. Pre všetkých ostatných je presným opakom. 

No comments yet!

Post your comments