Posted by Luboš on 13th október 2015

THE BOOKTENDER

Pomerne pred dlhým časom som na Instagrame ohlasoval, že pracujem na štyroch drinkoch inšpirovaných nádhernou kubánskou atmosférou a kubánskou barovou školou. Inšpiráciu som nejakú chvíľu hľadal v ošúchanom manuály legendárneho Clubu de Cantineros, ktorý združoval a vychovával tých najepších barmanov na svete.

Našiel som ju nie len tam a postupne vám chcem predstaviť všetky štyri, ktoré vznikli v dielni Záhiru a sú vytvorené s jedinečnými Essence of Cuba od Stefana Berga a Alexandra Hauka, ktorých všetci poznáme ako majiteľov a výrobcov renomovaných bitters The Bitter Truth. Esencie boli vyvinuté a vyrobené na zákazku destilérky Havana Club, ktorých 7 ročný rum je použitý ako základ všetkých esencií s chuťami Coffee, Island Fruit, Honey a Aromatic Leaf.
Viac o týchto chuťovo veľmi vydarených produktoch sa dozviete na slovenskom finále Havana Club Grand Prix od samotného Stephana Berga, ktorý prisľúbil účasť v porote a k tomu aj určite zaujímavú prednášku.

The Booktender:
Námestie v starej Havane navštívy každý barman, ktorý má kúsok šťastia, výborný drink, zaujímavú prezentáciu a charizmu na to, aby vyhral slovenské finále Havana Club Grand Prix. Alebo, má ešte väčšie šťastie a dostane sa tam ako víťazov doprovod, aby sa o legendárnej značke  Havana Club Snímka obrazovky 2015-10-13 o 18.44.41dozvedel čo najviac priamo v jeho rodisku, nasal plnými dúškami tamojšiu/ nie len barovú/ kultúru.
Nevedel som sa dočkať návštevy knižného trhoviska. S nádejou som hľadal poklady, ktoré mi raz ukázal Stan Vadrna. Kniha o histórii rodiny Arechabalovcov – zakladateľov značky Havana Club, či nejakú  verziu manuálu Clubu de Cantineros. Blúdim, hľadám… Našiel som nejaké odznaky, neplatné akcie spoločnosti Bacardi, staré reklamné brožúry pôvodných kubánskych rumov. To pravé, to naozaj vzácne však bolo niekde skryté. Nenájdete to len tak. Musíte vedieť za kým máte ísť. Našťastie slovenské kolo Havana Grand Prix v roku 2011 vyhral Edy Bursík. A ten vedel, lebo tam bol dva roky pred tým so Stanlym…

Predavač stál tam, kde vraj stáva vždy, presne ako pred dvomi rokmi. Opretý o roh budovy, oblečený v červenom tričku, na hlave klobúk. Žiadny stôl, ani stánok. Stojí, fajčí a čaká. Nenápadne sme sa k nemu priblížili a čakali, že z jeho čarovnej tašky vytiahne hotové poklady, na ktoré sme netrpezlivo čakali. Nevytiahol. Sľúbil, že sa popýta, aby sme prišli zajtra. Netuším, koho pozná, za kým bol, kde hľadal. Vytiahol druhú verziu Manuálu de Cantineros,  veľkú červenú knihu o Arechabalovcoch, kroniku Clubu de Cantineros mapujúcu celú ich činnosť vrátane zoznamu všetkých členov. Knihy, z ktorými sa nie príliš šetrne zaobchádzalo, ale aj tak sme mu s radosťou nechali za ne slušných pár stoviek Eur. Poklady, ktoré nestrácajú hodnotu.
Na tohto človeka som myslel, keď som vytváral prvý zo štvorice drinkov s Essence of Cuba. Je venovaný práve jemu:

THE BOOKTENDER / EL LIBRERO

40 ml Havana Club 7 Años
20 ml Ramazotti Amaro
1-2 dashe Bitter Truth Aromatic Leaf Essence of Cuba

príprava: priamo v pohári
pohár: old fashioned
ľad: kocky, alebo ľadová kryha
metóda: stir

Drink je veľmi jednoduchý tak, ako to mám rád. Spojením troch surovín a ľadu vzniká veľmi zaujímavá kombinácia pripomínajúca rumové Negroni, alebo jeho twist s bourbon whiskey Boulevardier. Pri dávkovaní je nutné si dávať pozor na dávkovanie esencie, preto že je výrazne aromatická a aj v menších množstvách dokáže byť chuťovo dominantná.
Pri jeho príprave je nutné dbať na základné barmanské zručnosti, čo je práve pri jednoduchých drinkoch veľmi, veľmi dôležité. Vychladený pohár, poctivé odmeriavanie, kvalitné stirovanie a kvalitný tvrdý ľad. A samozrejme, dobré ingrediencie.

Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Elfo

No comments yet!

Post your comments