Posted by Luboš on 4th január 2014

TISÍCROČNÁ VČELA

Snímka obrazovky 2014-01-06 o 13.38.01

Túžba spojiť bar s nejakou ďalšou kultúrnou inštitúciou nepochádza iba z mojej barovej závislosti. Je to túžba stará asi tak, ako existuje kultúra “American Baru” a drinkov amerického typu. Vlastne, keď sa nad tým zamýšľam, tak som som z časti naklonený názoru, že niečo podobné divadlu mohlo kľudne vzniknúť vo viac, či menej v opitých hlavách. Bolo asi prirodzené, že sa pri popíjaní vykvasených ovocných štiav ľudia zabávali medzi sebou tak dlho, až sa z toho postupom času a civilizovaním spoločnosti stala forma umenia. /ale mohlo to byť aj naopak:)/  Podobným vývojom prešilo aj prírodne vykvasené ovocie a jaskyne postupne vystriedali mahagónom obložené steny baru s lustrami.
Pri koncertoch vážnej hudby, alebo operách sa vždy popíjalo Champagne, ktoré, tak ako táto forma umenia, patrilo k vyššej spoločnosti. Podobne to bolo neskôr aj s cocktailami.
Jeden z nich, s názvom Adonis bol vytvorený pri príležitosti premiéry rovnomenného muzikálu na Brodwayi. Písal sa rok 1884 a New York Times oslavne písali nie len o muzikáli, ale aj o drinku, ktorý sa stal na Brodwayi módnym pitím.  Mimochodom, úspešný muzikál mal 603 opakovaní, drinkov sa ale vypilo oveľa viac. . Miešal sa so suchého Sherry, sladkého vermútu a pár dashov bitters.

Môj bar sa nachádza hneď za divadlom. Pred barom často parkujú diváci, ponáhľajúci sa na predstavenie a rozhodovanie o mieste  baru bolo z časti ovplyvnené aj tým, že by som niekedy rád privítal pekne oblečených hostí,  ktorí sa pred premiérou zastavia na skvelý drink. Aby to nebolo iba o pití, ale o spojení s nejakou udalosťou. Aby sa dobrý drink stal súčasťou viacerých kultúrnych zážitkov a patril by tak nejako k tomu. Aby som to prežil reálne, hoci aj v malom meste, nie len prostredníctvom nejakých zážitkov umelcov vo veľkých svetových metropolách.
Pomaly to začína fungovať. Nie vždy, nie každý deň, ale niektoré dni dávajú nádej, že naši hostia spájajú návštevu divadla aj s návštevou baru.
Pri zahájení tohtoročnej divadelnej sezóny, začína sa vždy v polovici septembra, som si starostlivo prečítal pripravovaný program. Zaujala ma ohlasovaná premiéra muzikálu Tisícročná včela, ktorá sľubovala opäť veľké hudobno-dramatické dielo.

Pri príležitosti dnešnej premiéry muzikálu Tisícročná Včela v nitrianskom Divadle Andreja Bagara vznikol u nás lahodný cocktail rovnomenného názvu. Nechýba v ňom samozrejme med, trochu španielskeho  polosuchého Amontillado Sherry, pár horkých pomarančových bitters a jedinečný Plymouth gin. Na prvý krát sa mi to zdalo trochu sladké, po pár dňoch som to trošku rezol suchým Manzanilla Sherry. Skvelá, vyvážená a jemne nasladlá kombinácia.

Použitie sladkého medu v Tisícročnej včele je jasné. Víno odkazuje na jej vek, a ostrý Plymouth gin na jej žihadlo. Teším sa tomuto drinku a príležitosti podávať u nás tento drink nie len v čase premiéry tohto muzikálu, ktorý má u divákov veľký úspech. Či to bude platiť aj pri drinku, ukáže čas.
Na záver malý tip. Skvelé Amontillado a Manzanilla Sherry kúpite v potravinách Marks & Spenser

VCELATISÍCROČNÁ VČELA

10 ml medový sirup /2:1/
10 ml Manzanilla Sherry
15 ml Amontillado Sherry
40 ml Plymouth gin
2 dashe Orange bitters

Všetky suroviny odmeraj do zachladeného miešacieho pohára, pridaj kvalitný ľad a dobre miešaj minimálne 30-40 sekúnd. Potom drink prelej do vychladeného cocktailového pohára na stopke a zastrekni olejmi citrónovej kôry. Kôru vlož do drinku a podávaj s úsmevom.

15.11.2013, Záhir coffee & drinks, Nitra

Publikované v BarMagazine č.38
Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Filip Bucher

No comments yet!

Post your comments