ZÁHIR
Pýtam sa sám seba, kedy je už načase “verejne” hovoriť o tom, čo práve robím. Nemyslím si, že sú všetci na to zvedaví, ale už sa ma veľa ľudí pýtalo, či je pravda, že v Nitre bude ďalší bar.
Stále si hovorím, že na nejaký marketing je ešte času dosť. Ale na druhej strane druhej strane som si vytvoril priestor tu na tomto blogu, kde hovorím o svojich názoroch, má to až prekvapivo pozitívnu odozvu, tak by som bol možno hlúpy, keby som to nevyužil, aj keď v zásade nechcem robiť okolo toho veľkolepú udalosť, lebo tak to naozaj necítim. Radšej vo všetkej skromnosti a potichu otvoriť dvere, pracovať a čakať. To mi je prirodzenejšie, ako kričať, ako to všetko bude úžasné, ako všetkých pozývať na veľkolepú otváraciu párty. Nie, úžasné to nebude. Bude to predovšetkým tvrdá práca a poctivý boj o zákazníka.
Nie som si celkom istý, či už je ten správny čas, ale v hlave si práve premietam dnešný rozhovor s jedným dobrým známym, tak si hovorím, že to teda hneď aj napíšem:
“Ako sa bude volať tvoj bar?” pýta sa ma do telefónu
“Nó, nebude to bar, bude to kaviareň s barom”, hovorím
“No dobre, a ako sa to teda bude volať?” pýta sa
“Záhir”, opakujem čo najzrozumiteľnejšie
“Ahá, Záhir…sorry, nerozumel som” smeje sa. “To máš odkiaľ?”
“No prvý krát som o tom čítal v jednej knihe, ktorá vo mne zanechala hlboký dojem. Keď som ju dočítal, vedel som, presne, čo je môj Záhir…”
“A čo to znamená?”
“Nó, Záhir je pocit, je to slovo, ktoré vystihuje určitý stav mysle. Môže sa vzťahovať na osobu, udalosť, alebo aj na nejaké miesto, kde si prežil, alebo videl niečo výnimočné, viditeľné, prítomné, ťažko nepovšimnuteľné. Niečo, čo v tebe zanechá taký hlboký dojem, že na to nedokážeš prestať myslieť. Môže to dokonca prerásť až do závislosti
“A chceš aby boli na tom závislí?” pýta sa s ironickou obavou v hlase
“V prenesenom význame áno. Samozrejme, že nie v pravom slova zmysle. Všeobecne je závislosť na čokoľvek braná negatívne. Ja však chcem, aby ľudia nemysleli na nič iné, keď chcú ísť na dobrú kávu, alebo dobrý drink. Aby vedeli, že tu sa im dostane vždy prirodzenej a patričnej pozornosti. Aby cítili že sem patria. To pokladám za dôležité. Aby sa bar, stal ich pozitívnym Záhirom.”
“Aha, dobre to máš vymyslené” dodáva. “Tak čo to teda bude? Bar, alebo kaviareň?”
“Nechcem to jednoznačne definovať, ani mať veľa rečí okolo toho” hovorím. “Bude to veľmi jednoduché, také, aby to nikoho neodrádzalo. To, že tam bude naozaj moc dobrá káva a výborné drinky, o tom ani nebudem rozprávať. Podľa mňa to má byť samozrejmosť. V každom drinku by malo byť cítiť to, čo som sa za vyše 20 rokov naučil. Je mi úplne jedno, či to bude podľa odborníkov najlepší bar, alebo nie. Bar musí byť pre hostí. A jedine tí ti povedia, či si pre nich najlepší, alebo nie. Na ničom inom nezáleží”
“Počkaj, ty nechceš byť najlepší?” hovorí pochybovačne
“Chcem mať šťastného hosťa, ktorý sa nevie dočkať, kedy otvorí dvere baru.”
“A to ti stačí? To ti mám veriť? zase pochybuje…
“Ja neviem… láka ma robiť ortodoxný, klasický bar, kde hrá pochmúrny džez, je tam skoro tma, len svetlá sviečok udávajú tempo baru. Len sám barman so svojimi pár hosťami. Ale teraz na to nie je správna doba.
Vieš, inšpiroval som sa celý život tými najlepšími barmi a barmanmi, časť z toho vo mne prirodzene zostala, ale chcem si robiť veci podľa seba tak, ako ich cítim. A cítim, že na takýto typ baru si treba ešte počkať. Neznamená to však, že keď barman nebude oblečený v bielom saku a v kravate, či dlhej zástere, nebude vedieť urobiť dobrý drink. Mať hostí rád a urobiť to, na čo majú chuť môže aj v kraťasoch. Ide len o to, aby mal rád ľudí a svoju prácu. Jedného takého už mám, je to ten najlepší u nás. Teda aspoň pre mňa. A viem, že bude najlepší aj pre našich hostí”
“Nóo, to znie dobre” hovorí nadšene. “A kedy otváraš?”
Už sa usmievam. Teším sa na to… “Dúfam, že najneskôr v máji. Aj keď… Nie je mi všetko jedno,
doba je veľmi ťažká” dodávam
“Ja viem… Ale držím ti palce, kamarát! “Jedného štamgasta už máš!”
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Lubos, stamgastov mas podla mna uz teraz dost, dalsi urcite pribudnu a verim, ze Záhir bude udavat smer a trendy, drzim palce a uprimne sa sklanam pred kazdym kto otvara alebo uz realne prevadzkuje podnik, prajem vela spokojnych hosti
Za lidma jako jsi ty Lubosi, prijedu kamkoliv!!! lidi jako si ty jsou inspiraci pro mladsi. Lidi jako jsi ty jsou tady aby popotahli nasi praci zase o kus dal a drzeli standard! The best of luck!
Dakujem moc krat! tak dufam, ze sa tam niekedy vidime… Ondro, ze by sme preniesli tradiciu Guestbartendingu z Bratislavy do Nitry? to by bolo mooc dobre;)
Urcite neco udelame. Tesim se a dej vedet !
Držím palce a těším se, až se Záhirem potkám.
P.
Velmi sa tesim 🙂 Urcite by som tam rada pracovala, ako barback , ci casnicka, vlastne cokolvek, lebo verim tomu, že to bude jedinecné miesto s užastnou atmosférou, kde sa toho určite veľa naučím .
S pozdravom Nastenka 🙂
Katka, ty tomu veris viac ako ja;)) to som rad… tak sa potom zastav, mozno sa miesto pre teba najde;)
…a meno tej knihy, kde si cital o zahire?
od Jorgea Luisa Borgesa Spisy 1, Fikcie, Alef a od Paola Coelha Zahir
sorry za neskoru odpoved, Viktor…
V rámci hesla : Správny ľudia robia správne veci, robia ich dobre a v správnom čase 🙂 sa tomu neda neverit 😉
Dobry den prajem,
kedy bude Zahir otvoreny? A kde konkretne sa v NR bude nachadzat? Ak to nie je top secret 🙂
Drzim palce,
Miriam
Miriam, vobec to nie je tajne;)
Záhir bude otvoreny koncom maja, najneskor zaciatkom juna a jeho uradna adresa je Sladkovicova 1, to je ta ulica za divadlom pri hlavnej poste, v skutocnosti sa vchod nachadza na ulici Bozeny Nemcovej, to je jednosmerka, ktora spaja Kmetkovu so Sladkovicovou. Dufam, ze nas najdes a uz sa velmi tesim na navstevu!
Dakujem za pisomnu navigaciu 🙂 Urcite Zahir najdeme a uz sa tesiiiiiiiiiiiiiime. Viel Glück, drücke alle meinen Daumen, damit alles gut läuft 🙂
Kedy bude Zahir konecne otvoreny? Urgentne nam taky bar v NR chyba:-)
Ciao Bratko, tak už si otvoril???
Tak jestli ten “kamarát” se pasoval na prvního štamgasta, tak já bych chtěl být alespoň dvojkou:-)
Saša
Saša, myslim, ze kamarat ti tu jednotku rad prepusti;)
tesim sa Tvojej navsteve, je to vzdy cest mat takeho hosta ako si Ty!
Saša, a musim uprimne dodat, ze navstevu tohto blogu si cenim minimalne rovnako! Vzhladom na clanky, s ktorymi som barmansky vyrastal, tak mozno aj o trosicku viac…;) tesim sa, moc si to považuju…