Latest Posts

Posted by Luboš on 3rd január 2020

TRENDY V ROKU 2020?

Rozmýšľam nad trendami, ktoré nás čakajú v barovom biznise v roku 2020. Teda nezačal som len tak sám od seba, prinútil ma k tomu jeden post celkom rešpektovaného nemeckého baru, ktorý servíruje drink v pohári, v ňom sú vložené dva kamene – jede veľký, taký šuter, podobný tomu, ktorým podopierame dvere, keď ich chceme nechať otvorené a druhý taký menší.

Continue Reading
Posted by Luboš on 5th december 2019

GARY REGAN

“Len jediný barman na svete si mohol dovoliť miešať Negroni prstom”

Odišla Legenda. Určite ste čítali. Určite ste vyjadrili smútok nad tým, že odišiel človek, ktorý inšpiroval nie len svojimi knihami, ale hlavne ľudskosťou ktorá z neho vyžarovala, rozhľadom a umením pomenovať veci presne a trefne, dokonale vystihnúť pointu tak, aby jeho slová zanechali odkaz.

Continue Reading
Posted by Luboš on 20th september 2019

NEWS

Po dlhom čase sa hlásim. Lebo vám chcem niečo napísať.

Včera bola Slovak Barshow 2019. Chcem za ňu poďakovať. Som rád že bola, som rád, že sme sa mohli stretnúť nie iba pri suchom gine, ale aj všetkom ostatnom.
To, že bola Slovak Barshow, sem píšem pre tých, ktorí neboli. Prešov, Žilina, Košice… Nespite. Nevadí, že to bolo v Bratislave. Nevadí, že ste už všetko videli a počuli. Nevadí, že ste noc pred tým museli pracovať. Ide o to, že to treba podporiť. Ak si niekto dá takú námahu a ukradne čas rodine a sebe, ukradne VEĽA času rodine a sebe a niečo vytvorí, tak je slušné tam prísť, preto že takmer jediná odmena pre organizátora je naozaj vaša účasť.
Continue Reading

Posted by Luboš on 17th marec 2019

O ŠTÝLE. O LÁSKAVOM ŠTÝLE. NIE LEN ZA BAROM.

Včera som sa konečne dostal k tomu, aby som si vyčistil stary notebook. Medzi inými vecami tu nachádzam aj staré články a narazil som na jeden editoriál Barmagazínu, ktorý už zapadol prachom a nikto si už na neho v dnešnej záplave informácií ani nespomenie. Mal som ho napísať ja ale nakoniec ho za mňa napísal nevedomky niekto iný. Tým, že to bol veľmi poučné, nikdy to nestatí na hodnote a ako niekedy čítam v diskusiách, hlavne pod politickými článkami potrebujeme oveľa viac slušnosti, rešpektu a vzájomnej úcty oveľa viac, ako v čase, keď pred pár rokmi vyšiel tento editoriál:

Continue Reading

Posted by Luboš on 1st marec 2019

Junior Bartender Challenge 2019

Doba sa začína meniť. Ako v baroch, kde hostia čím ďalej, tým viac žiadajú kvalitu či už produktu, alebo servisu, podobne začínajú reagovať aj školy, aby ponúkli žiakom kvalitnejšie informácie, ktoré sú podložené praxou v tých najlepších baroch, prehľadom, vedomosťami a aj nového prístupu k hosťom.
Ako ste sa mohli dozvedieť z môjho predošlého článku, Barkultur organizuje vôbec prvú súťaž na odbornej škole a podľa mojich vedomostí je to aj prvá súťaž na pôde školy organizovaná niekým iným, ako Skba. Je to výrazný posun vo vnímaní našej práce z pohľadu odborných škôl.
Continue Reading

Posted by Luboš on 27th február 2019

Barkultur Competition Junior

Pred pár týždňami som odovzdal propozície na svoju prvú súťaž, ktorú v spolupráci s  Hotelovou akadémiou Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci PIEŠŤANSKÉHO POHÁRA ĽUDOVÍTA WINTERA organizuje a odborne zastrešuje Barkultur. Partnerom súťaže je spoločnosť Pernod Ricard Slovensko a uskutoční sa 16.4.2019.
Teší ma, že to je podľa mojich vedomostí vôbec prvá súťaž, ktorá sa bude konať na pôde školy odborne garantovaná inak, ako tomu bolo doposiaľčomu napovedajú aj propozície, ktoré som si dovolil zverejniť v pracovnej podobe a môže sa mierne líšiť od zaslaných propozícií hotelovým školám, avšak iba v malých detailoch. Ak ak vás zaujíma, v čom je iná od tých predošlých, čítajte.

Zverejnenie má iba informatívný charakter, pozvánky na súťaž rieši Hotelová Akadémia Ľudovíta Wintera.

Continue Reading

Posted by Luboš on 23rd február 2019

TO BOLI ČASY…

…Keď som robil dva roky v kuse každý piatok a sobotu, mal iba dva dni v týždni voľno a pracoval iba v noci. Nevadilo mi to. Keď žijete svojou prácou, tak vám nevadí nič. Neriešite chyby a negatívne detaily. Tie nájdete iba keď niekde nechcete byť a hľadáte dôvody a myslíte si, že to inde bude lepšie.Boli to časy, keď vám málo kto povedal “prosím vás”. Boli to časy, keď hostia začali mať peniaze a nevedeli sa chovať. Keď vám vďaku prejavovali iba výškou trinkgeltu a ukazovali, že na to majú. Boli to časy, keď som si rešpekt získaval len tvrdou robotou. Nijako inak.
To boli časy, keď boli reštaurácie plné vzorov, od ktorých ste sa mohli učiť. Obkukávať od nich ťahy a fígle, úsmevy a vyladenú chôdzu.

Continue Reading

Posted by Luboš on 4th január 2019

BARMANSKÉ VIANOCE V.

Aj keď sú Barmanské Vianoce až za tri týždne /alebo UŽ?/, ja už mám teraz problém so spánkom. V hlave sa mi melie všetko, čo treba ešte urobiť, vybaviť, zabezpečiť, pripomenúť, aby bolo všetko tak, ako si predstavujem. Len sa točím v posteli, až sa nakoniec prinútim si tie myšlienky odložiť na ráno s tým, že ich začnem reálne aj rozvíjať a premieňať na pracovnú činnosť.
Prvá z nich v novom roku je tá, že vám konečne píšem, prečo sa vlastne oplatí 22.januára do Nitry prísť. Písal by som aj skôr, ale niektoré veci, ktoré som plánoval zaradiť do programu nevyšli, na niektoré som musel čakať.
No, každopádne je na čase vám dať info, ako to tu u nás v Nitre bude prebiehať.
Continue Reading

Posted by Luboš on 14th december 2018

BARMANSKÉ VIANOCE BUDÚ… AJ TENTO ROK!

 Tak že konečne oficiálne a nahlas – Barmanské Vianoce budú! Sú v poradí už piate a budú výnimočné.
Aj keď musím začať smutnou správou, že tento rok za barom neuvidíte môjho dobrého kamaráta, otca myšlienky tohto eventu, zakladateľa Bohemian Bar Clubu a brandambassadora Becherovky Georga Němca. Žiaľ sa mi nepodarilo presne zosúladiť termín s ostatnými hosťami, preto že mojou prioritou bolo tento rok priniesť oficiálne na Slovensko jedinečný barový dokument Schumann`s Bartalks. Nie len to, na oficiálne uvedenie filmu príde do Nitry aj Charles Schumann osobne! Nemenej dôležitý je aj ďalší hosť, legenda českej barovej scény, zakladateľ a majiteľ prvého koktejlového baru v Československu po revolúcii, pán Václav Vojíř. Keď že ho za barom môžete stretnúť dnes už len výnimočne je jeho návšteva, a to, že sa večer postaví s nami za bar o to vzácnejšia. Podobne je to aj s ostatnými hosťami. Kateřina Kluchová, Stan Vadrna, Erik Lorincz. K nim sa pridá jeden z najlepších barmanov Schumann`s Baru Nouri Elmoussaoui a ja. Squadra Azzura, Le Bleu, Silná zostava…  volajte si to ako chcete, pre mňa definitívne splnený sen o ktorom som sa neodvážil snívať. Viac už písať nebudem. Všetko podstatné si vypočujete priamo na Barmanských Vianociach. Začíname už o 14.30 v Starom Divadle Karola Spišáka v Nitre. Večer pokračujeme v Záhire. Všetko ostatné ohľadne programu a rezervácí vám dám vedieť v najbližších dňoch. Budem sa na vás všetkých moc tešiť!

PS: Tí, ktorí sú už rozhodnutí prísť bez ohľadu na to, čo sa bude diať, si už môžu rezervovať vstup do kina a na večer na známom maily:
barmanskevianoce@barkultur.sk

Posted by: Luboš Rácz

Posted by Luboš on 25th október 2018

NIEČO JE ŠPATNE

Teda nie niečo. Ale veľa toho je špatne. Česi by povedali Hodně špatne. A to už je dosť.
Po ceste z Banskej Bystrice, kde sme spolu s učiteľmi hotelových škôl vykopli ďalší ročník Junior
Bartender Challenge som počúval v správach, že sme do výstavby Jaguar Land Rover investovali
500 miliónov Evro. Jaguár asi o necelú miliardu viac. Neviem, koľko je to peňazí, nedokážem si to ani predstaviť. Každopádne tých našich 500 mil. je zaplatených z daní daňových poplatníkov. Teda firiem, živnostníkov, trochu aj zamestnancov asi, v tom sa až tak nevyznám. Vyznám sa však v daniach, ktoré platí Barkultur, teda hlavne mi je jasná ich výška.
Continue Reading